FOTOGRAF och författare

INGELA NILSSON

Fotograf och författare Ingela Nilsson

Att läsa en bild är lika viktigt för mig, som att läsa det skrivna ordet. Fotografering har på så sätt blivit ett stort intresse. Tänk dig att stå på en klippa på den svenska västkusten högt över ett brusande och skummande hav och vänta på att det ”rätta ljuset” skall infinna sig och sedan lyckas fånga det ögonblicket på en bild. Det är en upplevelse utöver det vanliga.

Men det är inte bara det ”rätta ljuset” som behöver infinna sig för att en bra bild skall komma till, utan även kunskaper om komposition och teknik. Av den anledningen har jag genomgått ett flertal utbildningar, workshops och medverkat i olika utställningar, både separata och tillsammans med andra fotografer.  Men det behövs också ett stycke tålamod, intresse och att fota, fota och återigen fota. Visst har massor av bilder blivit misslyckade, konstiga, ogenomtänkta men övning ger ju som sagt färdighet. Så ibland händer det att jag kommer hem med några bilder som jag känner mig nöjd och tillfreds med. Men det allra viktigaste är ändå, att det skall vara kul att fotografera.

Min kärlek till naturen, framförallt till Bohuslän, leder mig främst till landskapsfotografering, men visst hamnar både porträtt, macro- och djurfoton på mina minneskort. Även sagofotografering hamnar i fokus. En konstart som leder rätt in i sagans värld. Väldigt spännande, fotomontage, kul och kreativt. 

Under sommaren får kameran följa med på olika konserter och jag har haft förmånen att fotografera olika artister ”in action”. Väldigt roligt och väldigt högljutt 🙂

Fotograferandet var också upprinnelsen till en annan bana för mig – författarbanan. Jag har alltid tyckt om att skriva och efter lite funderingar, så växte tanken fram att skriva barnböcker och använda mina egna fotografier i stället för tecknade illustrationer. Sagt och gjort! Nu har åtta böcker om Holgers äventyr med sina kompisar och farfar, vuxit fram. Nästan samtliga utspelar sig på västkusten.

Häng med till min portfolio.

Fotograf Ingela Nilsson